CZ | EN

Thermodynamic characterization of systems containing dihydrolevoglucosenone

Termodynamická charakterizace systémů obsahujících dihydrolevoglukosenon

Thermodynamic characterization of systems containing dihydrolevoglucosenone

Termodynamická charakterizace systémů obsahujících dihydrolevoglukosenon

ANOTACE

Dihydrolevoglukosenon (cyren) je látka, kterou lze relativně snadno získávat z celulózy a která má potenciál stát se ekologickou alternativou k mnoha zdraví škodlivých rozpouštědlům (např. N-methylpyrorrolidon či dimethylformamid). Cílem práce je termodynamicky popsat chování vybraných dvousložkových směsí obsahujících cyren. Pro tento účel budou provedena experimentální stanovení fázových rovnovah (zejména kapalina-kapalina a kapalina-tuhá fáze). Získaná data doplněná s případnými literárními údaji budou následně zpracována termodynamickými modely, tak aby se zmapovalo chování cyrenu ve směsích. Znalost takového chování je důležitá pro zavádění cyrenu do průmyslové praxe.